Hund och trädgård

Har du både hund och trädgård? Grattis! Då har du alla möjligheter att göra trädgården hundvänlig så att både du och hunden trivs där. Att springa i trädgården ersätter förstås inte en promenad, men ökar både ditt och hundens välbefinnande. Att vara ute och röra på sig, eller ligga i skuggan av äppelträdet och spana på fåglar och andas in frisk luft är bra för både oss människor och för våra fyrbeningar. Hunden kommer att må bra av det du gör för den.

Om du och hunden är mycket ute i trädgården är det trevligt att ha ett växthus som ni kan gå in i för att söka lä eller skydd för regnet. Det finns färdiga byggsatser som gör det enkelt för en händig amatör att fixa ett växthus i lagom storlek. Man måste inte ha gröna fingrar för att ha ett växthus och man behöver heller inte fylla det med tomatplantor. Istället kan man skapa en mysig oas för sig själv och hunden att koppla av i på kyliga eller regniga dagar. I växthuset har man en behaglig temperatur samtidigt som man bevarar känslan av att vara utomhus. Hunden kan ligga på en skön bädd på golvet och spana på förbipasserande hundar och själv kan du sitta i en fåtölj och läsa tidningen eller lösa korsord.

Om hunden är ensam ute i trädgården vintertid finns det lite att tänka på, till exempel att hunden inte ska bli nerkyld. Att bygga ett litet vinterbonat hus eller hundkoja, gärna med en värmedyna i, är bra så att hunden har ett varmt och tryggt krypin ifall temperaturen kryper nedåt eller om det börjar snöa och blåsa innan du har hunnit hem. En hundkoja behöver och bör inte vara så stor – det är lättare att hålla värmen i en liten koja där hunden kan kura ihop sig. Ett fårskinn ovanpå värmedynan gör det mysigt för hunden.

En aktiv hund gillar aktiverande saker i trädgården. För att undvika att grönsakslandet och blomsterrabatten förstörs, kan det vara bra att hägna in dem. Ha gärna några bollar eller andra favoritleksaker tillgängliga i trädgården. Hundar som gillar vatten kan tycka att det är kul med en sprutande vattenleksak, till exempel blomman daisy som man kopplar till vattenslangen och som dansar och sprutar vatten. Det är en rolig lek för en hund en sommardag. En hoppglad hund kan få en enkel agilitybana i trädgården där ni kan träna tillsammans. Antingen kan du bygga riktiga hopphinder, eller så kan du utnyttja naturliga sådana, som stenar, stockar och trädgårdsmöbler.

En skön vilplats i trädgården är trevligt för både dig och hunden. En trädgårdsmöbel, kanske en soffa eller en hamock, placerad i skuggan i ett lugnt hörn blir en fridfull plats att koppla av och ta en tupplur. Om du har en liten hund kanske du kan köpa en barnmöbel som hunden lätta kan hoppa upp i.