Så håller du hunden borta från kattens mat

De flesta känner till en hundägares främsta läxa och det är att aldrig ge sin hund obegränsat med mat. Att hälla upp en skål till bredden fylld med hundmat på måfå är ingen bra idé. Som hundägare måste du nämligen ta hänsyn till hundens ålder, energibehov samt vilket foder det handlar om. En hund som äter för mycket och rör på sig för lite blir nämligen snabbt fet.

Har du som hundägare dessutom flera djur i hushållet kan du behöva se till så att hunden inte äter upp de andra djurens mat. Har du flera hundar behöver du se till att de har individuella skålar och att de håller sig till sin egen matskål. Har du katter i huset är det viktigt att hunden inte stjäl kattens mat som naturligtvis är riktigt lockande med sin aptitretande doft. Här kan du läsa mer om hur du håller hunden borta från kattens mat.

Skaffa foderautomat

Det första du bör göra om din hund och katt har tillgång till varandras utrymmen är att skaffa en

särskild foderautomat till katt som du enkelt hittar på zoo.se. Här finns ett stort utbud av olika foderautomater för katter. Det finns till exempel en automatisk kattmatare som du enkelt kan ställa in efter mått och tid på dygnet. Förutom att hunden inte kommer åt att äta upp kattens mat får du även information om hur mycket katten faktiskt äter. Du kan ställa in automaten att släppa mindre mängder vid olika tidpunkter eller allt på samma gång. Det går också att ställa in automaten att bara ge ifrån sig foder till katten som bär ett mikrochip i sitt halsband.

Träna hunden

Givetvis kan du också träna din hund att hålla sig borta från kattens mat, vilket i sig kan vara en bra övning. Hundar tycker om att lära sig olika saker och framförallt tycker de om att göra rätt. Eftersom studier visar att både hundar och katter i Sverige blir fetare och fetare behöver något göras för att begränsa foderintaget och den som kontrollerar maten är i första hand du – hunden och kattens ägare.