Hundar som behöver mycket motion

Precis som vi människor behöver din hund motion för att må bra. Vissa raser kan vara lite motvilliga till att gå ut på promenad medan andra studsar upp och ned av glädje när kopplet kommer fram. Oavsett inställning till promenaden är det dock viktigt att hunden får komma ut och röra på sig. Det finns dessutom vissa raser som måste aktiveras rejält. Arbetande hundar så som border collie och andra bruksraser mår direkt dåligt av att spendera all tid på sofflocket. För att göra av med all den energi kroppen bygger upp kommer de istället roa sig med annat, tugga sönder dina möbler till exempel.

Vinterväder och olyckor

Att gå långa promenader, oavsett årstid, är ren njutning för både hund och ägare. Det är dock viktigt att alltid ha säkerheten i åtanke innan man beger sig ut. De flesta ser det till exempel som en självklarhet att hunden har koppel på sig och skulle det vara mörkt ute är även någon form av reflex att rekommendera. Ytterligare något att tänka på är att Många hundar drunknar på vintern. Kanske har man en sjö i närheten och hunden springer runt lös. Plötsligt är din vän ute på sjön och den tunna isen brister. Är hunden lös är olyckan snart ett faktum. Något så enkelt som en sele och en lina kan förhindra en olycka med dödlig utgång.

Låga temperaturer kan resultera i sjukdomar

Om man är dåligt klädd när man är ute på vintern kan de låga temperaturerna ställa till med problem. Både ägare och djur kan drabbas av förkylningar, däremot är det bara människans förkylning som kan utveckla sig till en bihåleinflammation. Hundar kan inte drabbas av denna sjukdom, däremot kan de få problem med luftvägarna, något man bör ha i åtanke om nosen blir täppt och rinner och om hunden verkar allmänt hängig och nere. Om så är fallet kan det vara dags för en tur till veterinären. Oftast finns det bra mediciner att få och din hund är på benen på nolltid. Till nästa promenad rekommenderas ett varmt vintertäcke för din bästa vän och en halsduk för dig.