Köpa hund
När du och din familj har bestämt er för att köpa en hund är det vissa goda råd och tips som ni kan ha nytta av. För det är ju ett stort steg att skaffa sig en ny familjemedlem och är ett beslut som kommer påverka er under många år framöver. Visserligen krävs det att du ska ha tid att vara en bra hundägare. Detta är dessutom kostsamt, men en hund ger så mycket mer tillbaka som exempelvis massor av glädje. Tänk också på att skaffa en försäkring till hunden som kan behövas vid undersökningar, operationer och tandvård. Det går tyvärr inte att vända sig till en vanlig akut tandläkare om din hund skulle få akuta tandproblem, utan detta ansvar ligger på veterinärerna.
Börja med att fundera på vilken ras du vill ha, för det gäller att den passar in i din och din familjs livsstil. Vill du ha en jycke som har en massa energi och kräver mycket av dig eller en vovve som gillar att ta det lugnt, stor eller liten med mera? När du väl har bestämt dig för vilken ras du vill ha, är det dags att leta efter uppfödare. Antingen kan du söka på en sökmotor eller få information vilka uppfödare Svenska Kennelklubben eller liknande webbsidor rekommenderar.
Dags att köpa
I och för sig behöver du inte alltid köpa en valp, det finns många möjligheter att kunna få tag i en vuxen jycke också. Då via olika typer av organisationer runt om i Sverige som tillhandahåller vuxna hundar. Men om det är en valp du är ute efter är det några saker du bör tänka på inför köpet av valp.
Välja uppfödare
Det gäller att du hittar en uppfödare som du känner förtroende för och som du kan ställa frågor till och få goda råd av. Besök gärna uppfödaren innan för att se hur tiken och hanen har det hemma hos uppfödaren. Dessutom ser du vilket lynne med mera som föräldrarna har, vilket gör att du kan få en uppfattning om hur din hund kommer att bli. Ha inte för bråttom, känner du dig inte nöjd finns det andra som föder upp hundar.
Hämta valpen
Du har sedan tidigare varit hos uppfödaren och bestämt dig för vilken valp du vill ha. Då kan det dröja några veckor innan det är dags att hämta den. Valpar får nämligen inte lämna sin mamma förrän de är minst åtta veckor gamla.
När du hämtar din valp ska du få ett köpeavtal, registreringsbevis och intyg från valpbesiktningen (intyget får högst vara en vecka gammalt). Är valpen dessutom vaccinerad ska du få ett intyg på detta också och i samband med det bör uppfödaren ge dig ett vaccinations- och avmaskningsschema. Vovven ska också ha en tatuering eller vara id-märkt och samtidigt ska uppfödaren ge dig en anmälningsblankett med alla uppgifter gällande hunden, så att du kan anmäla att du har blivit hundägare.