Hundsport

Alla hundar behöver som bekant aktiveras i form av dagliga promenader och mental stimulans, men vissa raser har högre energinivåer än andra, vilket kan göra att de behöver en större utmaning både fysiskt och mentalt. Om man har en sådan ras kan det därför vara bra att överväga att börja ägna sig åt någon av de många olika hundsporter som finns.

En av de mest populära hundsporterna är till exempel agility, och det är en utmärkt hundsport för hundraser med mycket hög energinivå. Det är även ett bra sätt för hundägare att få lite extra motion, eftersom både förare och hund måste springa en hel del på träningar och tävlingar i agility. Sporten går nämligen ut på att hunden ska ta sig runt en hinderbana bestående av en rad olika hinder, som hopp och balanshinder, så fort som möjligt. Självklart ska hunden också ta sig runt banan med så få fel som möjligt, till exempel att den springer fel väg, struntar i ett hinder eller river ett hopp. Till sin hjälp har hunden sin ägare, som springer med längs banan och indikerar hundens väg med gester och kommandon. Detta är egentligen den svåra delen av agility. Det går nämligen relativt lätt att under en agilitykurs lära hunden hur den ska ta sig igenom de flesta hindren, men att lära den att ignorera distraktioner och följa ägarens instruktioner utan att tveka kan ta desto längre tid. En fördel är därför att det är relativt enkelt att träna agility hemma på tomten, även om mängden hinder man kan träna på naturligtvis är begränsat. Det är dock inga problem att hålla sig med ett set med slalompinnar, eftersom de inte tar upp så mycket plats och dessutom är lätta att sätta upp och plocka bort på tomten. Har man en stor tomt och verkligen vill satsa på agilityn finns det dock inget som hindrar att man bygger ett eller flera permanenta hinder, som vippbrädor, hopphinder eller en balansbom. Det behöver varken vara svårt eller dyrt, eftersom man kan beställa allt material man behöver från Buildor.se, på ett smidigt och billigt sätt.

Något annat som är relativt lätt att träna på hemma på tomten (återigen förutsatt att man har en ganska stor tomt) är olika typer av apportsporter. Ett exempel på denna typ av hundsport är hundfrisbee, eller disc dog som det också kallas. Hundfrisbee går i grunden ut på att hunden ska apportera en frisbee, men sporten är indelad i två olika grenar beroende på hur hunden fångar den: distans och freestyle. Inom distans ska hunden fånga så många och så långa kast med frisbeen som möjligt under en viss tid, medan poängen inom freestyle är att fånga frisbeen så stilfullt som möjligt, och utföra olika trick. Medan distans är en objektiv och mätbar sport är freestyle med andra ord en bedömningssport.

En annan bedömningssport inom hundsporten är lydnadstävling. Så som namnet antyder går det ut på att hunden ska lyda sin ägare. Mer specifikt utförs tävlingarna genom att hunden och föraren (ekipaget) ska ta sig igenom ett förutbestämt program med olika moment, där hunden ska utföra momenten så ”rent” som möjligt utan verbal uppmuntran från föraren. Det är en sport som kräver disciplin och koncentration, och är därför ett utmärkt sätt att ge sin hund mental stimulans, även om den inte får lika mycket fysisk motion som i agility eller hundfrisbee.