Stora hundraser – mer hund att älska
En stor hund passar inte i alla hem, men det behöver inte innebära en markant skillnad från att äga en mindre ras. Det som avgör brukar snarare vara temperament och energinivå, vilket varierar mellan raserna. Skenet kan bedra, så det är alltid viktigt att läsa på lite innan du väljer hunden som passar just dig.
En snäll jätte
Det hänger på dig som matte att träna din hund, men vissa raser har medfödda beteenden som är bra att ha koll på. De flesta stora raser har avlats fram för att vara lyhörda och lättränade, något som är viktigt då det kan vara svårt att kontrollera dem annars. Stora raser som är kända för sitt mjuka temperament är bland annat Leonberger, Newfoundlandhund, och Irländsk varghund. Newfoundlandhunden är särskilt populär som familjehund, och är svår att motstå med sitt mjuka björnlika utseende. De flesta stora raser tenderar att hålla sig lugna inomhus, och sparar sin energi till promenaderna och träningen, men detta kan såklart variera.
Stor hund i litet hem
Om du bor in en trång etta är en stor hund inte att tänka på, men att bo i lägenhet utesluter inte möjligheten att äga en större ras. Så länge hunden har plats att röra sig och någonstans att sträcka ut sig på brukar de vara nöjda, men man måste räkna med att kompensera genom att vara ute desto mer. Det är lättare om man bor i hus eller ute på landet, men finns bara viljan och tiden kan en stor hund platsa i de flesta hem. Tänk på att en större hundras kan komma åt saker och platser som en liten hund inte kan, så ibland får man tänka till. Det är kanske till exempel inte lämpligt att ha hunden i köket vid måltider då de lätt kan komma åt maten på bordet, och hundgodiset förvaras bäst i stängda skåp eftersom den översta hyllan knappast är säker. Beroende på vilken ras man äger får man också räkna med mer eller mindre pälsvård. Newfoundland tenderar till exempel att fälla en hel del, och en stor hund kan lämna tydliga spår i ett hem – något som är värt att tänka på när det är dags för flyttstädning eller om man får besök av en pälsallergiker.
Något att beakta
Stora hundraser brukar tyvärr inte ha lika lång livslängd som mindre hundar, men detta kan förstås variera mellan individerna. Försäkringen tenderar också att bli dyrare för några av de större raserna, på grund av rasspecifika åkommor såsom ledproblem, hjärtproblem, med mera. Trots detta lär du inte ångra dig om du gör plats för en större hund i ditt liv.